“Књига ће да се врати у великом свијетлу” -Марко Миловановић Марун

Поводом кампање “Читајмо заједно”, која се ове године реализује под слоганом “Да не останемо без ријечи”, недавно је одржан час за групу ученика у Средњошколском центру “Сребреница” на којем је учествовао локални пјесник Марко Миловановић Марун, као почасни гост и некадашњи ученик гимназије наше школе. Локални пјесник је у трајању једног школског часа отворено подијелио дио приче о сопственом пјесничком путу и личну перспективу о звању “пјесник”.

Миловановић је живописно разговарао са ученицима постављајући питања у циљу интеракције о поезији и књижевности и пажљиво слушао одговоре наших средњошколаца. На питање “Шта је то поезија?” ученици су са промишљањем одговарали и пратили реакције присутних у просторији, а пјесник је рекао нешто што је направило тишину и позвала на поновно промишљање. Казао је : “све оно што може да се дефинише није поезија”.

Пјесник је са ученицима подијелио и свој афинитет ка музици из младалачких дана.“Ја сам прве текстове писао са намјером да они добију музички аранжман. Дружио сам се са онима који су писали, а ја сам ћутао”, рекао је он.

Миловановић је на часу прочитао три пјесме из своје збирке: “Разговор пјесника и економисте”, “За небо на земљи” и “Уснула је стварност” за крај казавши: “Без живе ријечи нема ни доказа да је писац то што јесте, сматрам да је ова кампања битна јер се за то залажем и сигуран сам да ће се књига вратити у великом свјетлу.

Сребреничка гимназија је деценијама иза нас изњедрила јако велики број квалитетних људи који су се показали као стручњаци у својим браншама. Радује ме чињеница да сам се поново вратио овдје након 2007. године, као један остварен човјек у гимназији из које сам потекао и у којој сам почео да пишем своје прве стихове, који су тек касније постали озбиљне пјесничке конструкције” , рекао је Миловановић присјећајући се старих дана.

Професор српског језика Душко Пејић говорио је о циљу кампање и посјете овог локалног пјесника.“Кампања ‘Читајмо заједно’ је у организацији Министарства просвјете и културе Републике Српске. Кроз реализацију ове кампање Министарство и Републички педагошки завод раде на ваннаставним активностима. Имамо различите седмице када се обиљежавају неки битни догађаји и неке битне теме, тако да смо ове године и ми укључени у ову акцију. Замисао акције јесте да се ученици упознају са локалним стваралаштвом, прије свега што се тиче књижевности, а поред тога имамо и друге активности које ће бити спроведене у наредним данима”, рекао је професор Пејић.

Текст обрадила: Амина Бегић

By admin