Чланови еколошке секције наше школе, под менторством професорице биологије Мире Огњеновић, обиљежили су 22. април – Дан планете Земље.

Циљ обиљежавања овог датума јесте подизање свјести о важности свих нас за планету, али и одговорности коју смо, као такви, дужни да сносимо управо у чувању наше планете.

Вођени идејама о заштити планете Земље, о благодетима које као њени становници уживамо, али и мотивисани, нажалост, бројним примјерима лоших поступака човјечанства у опхођењу према природи, чланови еколошке секције су одабрали начине да скрену пажњу на битност његовања и очувања природе.

У претходном периоду реализовано је неколико активности. Најприје је потребно поменути акцију рециклирања отпада, која је реализована и која је дала подстрек за пажљивију употребу отпада.

Затим, еколошка секција је покренула и учествовала у акцији уређења дворишта школе. У циљу промоције слања ове важне поруке ширим масама и остављања што јачег утиска на јавно мњење, у циљу буђења свјести што већег броја људи, приређена је видео презентација у којој се говори о заштити, али и загађивању планете Земље. Ходници школе су такође украшени мотивационим еколошким порукама и цитатима.

У облику видео записа забиљежено је рецитовање стихова пјесме “Стари сејач”, Алексе Шантића, који обилују покретачком снагом и директним апелом на младе, као најснажније и најспособније чланове једне друштвене заједнице, да бране, његују, воле и чувају оно највриједније – природу.

Све ове акције – а и оне наредне чије су припреме у току – у оквиру еколошке секције јесу одраз најкориснијег бунта младих средњошколаца. Бунта за очување и одбрану онога што је наше, што је наше ма гдје да боравимо – природу.

By admin