ЈУ Средњошколски центар “Сребреница” придружује се свјетском обиљежавању 16 дана активизма борбе против насиља над женама, која траје од 25. новембра до 10. децембра (Међународног дана људских права), спроводећи кампању подизања свијести јавности о овом облику насиља у Републици Српској, под називом „Бијела врпца – Мушко НЕ насиљу над женама“ – ношењем бијеле врпце, чијим ношењем се мушкарци, у периоду од 25.11 – 10.12.2023. године, прикључују овој значајној кампањи и тиме дају поруку јавности, да се залажу за окончање насиља над женама и дјевојчицама и „Стоп насиљу над женама – Ниједна жртва више!”.

Гендер центар – Центар за једнакост и равноправност полова Републике Српске овогодишњом кампањом “Ниједна жртва више!” има за циљ подићи свијест јавности о овој врсти насиља и убиству жене као најсуровијем облику насиља над женом од стране мушкарца.

Родно засновано насиље један је од најраспрострањенијих облика кршења људских права и нарушавања људског достојанства. То је појава са којом се суочавају све државе и која погађа милионе жена и овај проблем је цивилизацијски изазов сваког друштва. Његова специфичност у односу на остале облике насиља је та што се увијек појављује у зони приватности, најинтимнијој сфери живота, у којој би свако требао да се осјећа сигурним. Најфаталнији исход насиља над женама је фемицид – убиство жене од стране партнера, стога овогодишња кампања носи назив “Стоп насиљу над женама – Ниједна жртва више! За сигуран живот сваке жене“.

By admin