У низу награда и признања које су добили ученици ЈУ СШЦ „Сребреница“ у Сребреници, а самим тим и школа као институција, издвојићемо последњу коју је добила наша радница Светлана Томић, професор хемије. Као ученица Светлана Илић, била је један од најбољи ученика сребреничке Хемијске школе која је постојала у окивиру једне од најстаријих Гимназија на овим просторима.

Наиме, Светлана Томић у овој школској години је добила два значајна признања. Прво, као ментор, за рад  „М – учење“ на тему „Унапређење образовања“ са ученицима  Марицом Милосављевић и Вукашином Јовановићем, златну плакету са медаљом,  на традиционалном међународној смотри „ИНОСТ 2020“, Бања Лука, а друго признање, које и јесте повод, је Светосавска награда (повеља), Министарства просвјете и културе Републике Српске. За ову награду, професорицу Томић је предложила Школа.

        Због тога желимо представити, широј јавности, запажен, најполодоноснији рад не само сребреничке школе, већ, усудили би се рећи, једног од најуспјешнијих просвјетара у Републици Српској и Србији у посљедњих десет година, Светлану Томић.

Издвојићемо само један дио успјеха професорице Томић. Она најзначајнија признања разасута су по многим институцијама, предузећима и престижним факултетима у Републици Српској и Србији. Овдје ћемо издвојити признања које је ова професорица, предводећи школске секције или појединачно ученике, добијала на разним такмичењима и смотрама.

1. Хемијска секција постоји  од 2011. године у сличној форми као данас. Циљ је  укључивање што више ученика у рад ове секције, а да хемија  при том не мора бити њихово примарно интересовање. Полазници секције су увијек креативни млади људи који се исказују на различите начине и у различитим форматима, стичући нова искуства кроз заједничке сесије, пројекте и такмичења. Чланови секције дају допринос свим важним догађајима у школи и локалној заједници, учествују у припремањима изложбе фармацеутско – хемијских производа, организације квизова, обиљежавања Дана дијабетеса, прослави школске славе Св.Саве, …. Покретачи су еколошких акција на нивоу школе и града, утичу на формирање здравог радног окружења, развијају радну атмосферу, промовишу образовање и хуманост, баве се умјетничким перформансима, експериментишу са занимљивим хемијским експериментима у сврху популаризације науке,… и још много тога.

2. 2013. године основан је блог и фејсбук страница „Виртуелна хемија“, као алати у лакшем савладавању наставног градива из хемије али и других предмета. Блог и фб страница још су активне а уређује је један од њених оснивача, полазница Хемијске секције, Виолета Васић, сада постдипломац на биохемијским наукама у Београду. Дизајн странице радила је ученица Анђела Ђокић, ученица генерације наше школе, а сада љекар.

3. 2014. године пријављују се за међународно такмичење идеја и иновација ИНОСТ МЛАДИХ, које се традиционално сваке године одржава у Бањалуци. Наш рад на тему, “Примјена мултимедија у настави хемије“, гдје представљамо нашу фб страницу и блог „Виртуелна хемија“, осваја златну плакету, као и специјалну награду сајма, а ученице Расима Туљковић и Виолета Васић, бивају награђене и комплетом књига за личну библиотеку.

4. 2015. године на тему „Нови медији у стицању знања“ на ИНОСТУ – у поново освајају златну плакету. Рад су радиле ученице фармацеутске школе Николина Миловановић, Дејана Колунија и Данијела Танасић. Ученице су израдиле стрип на одређену наставну тему као начин лакшег и занимљивијег усвајања знања наставног градива из хемије и по први пут штампале часопис „Хемијски алманах“, који има за циљ да популаризује  науку.

5. Часопис „Хемијски алманах“ је излазио периодично пет година, све до почетка рада на даљину када се спремао наш најновији број.

6. 2016. године чланови хемијске секције праве кампању о заштити планете Земље која носи назив „Чувари Земље“ промовишући по граду и сусједној општини еколошки начин живота, подсјећајући на изумрле биљне и животињске врсте на планети. Кампања је трајала седам дана и била обиљежена разним изложбама, перформансима, гостотвању на медијима и сл. Тада смо снимили и кратки филм “Чувари земље“ који се на наредном ИНОСТ-у такмичио за награду.

7. 2017. године хемијска секција поново шаље групу ученика на такмичење ИНОСТ 2017 са радом мурал на тему “Двоугао Тесла – Тапи – дјело у настајању“, који је радила Николина Миловановић. Иначе Николина је сада апсолвент Умјетничке академије у Требињу, једини вајар на својој години, најбољи студент са просјеком 10,00 и будући постипломац.

8. 2018. године хемијска секција је стекла велику популарност међу ученицима тако да се посљедњих година омасовила, што је резултирало и великим бројем полазника. Из тих разлога, поменуте године шаљемо два рада на такмичење ИНОСТ и са тог такмичења  у школу доносимо чак четири медаље и плакете:

а) Тема: „Дехидратација као нуспроизвод метаболизма етанола“, осваја сребрну плакету са медаљом. Рад су промовисали ученици Јулија Цвјетиновић, Зоран Павловић и Тијана Пејић, сада студенти престижних факултета.

б) Тема: Кратки филм “Чувари земље“ који осваја жири и који му и овог пута додјељују златну плакету за најбољи рад у својој категорији. Филм су промовисале ученице Тијана Марковић, касније ученица генерације и студент на Технолошком факултету у Београду и Емилија Томић, сада студентица новинарства у Бањалуци.

в) Специјалну награду Сајма,као и

г) Златну плакету за ментора

У годинама 2019 и 2020. професорица Томић са ученицима Хемијске секције, освојила је:

А) Ученици Хемијске секције учествују и на Светосавском конкурсу за најбољи ликовни рад и освајају прво мјесто за рад “Кулисе које осликавају житије Св. Саве“.

Б) На ИНОСТ-у 2019 појављујемо се са три рада:

а) Видео есеј о Милутину Миланковићу – сребрна плакета са медаљом. На филму учествују многобројни ученици глумци и статисти, а филм су  презентовали на такмичењу  Марица Милосављевић и Јулија Цвјетиновић (ученица генерације те године).

б) Друштвена игра Милутин Миланковић, похвала Сајма, аутор Лидија Полић.

в) Рад „Производња етарских уља и дизајн парфема“, тима „Парфемџије“, осваја златну плакету са медаљом, аутори: Илија Генго, Лидија Полић, Тијана Марковић, Марица Милосављевић, Вукашин Јовановић и Елма Салкић. Већи дио ове екипе сада студира на престижним факултетима и даље сарађују са нашом секцијом.

г) Специјална награда Сајма и двије менторске награде

В)  2019. године улази у још једно такмичење и то  за  „Најбољу технолошку иновацију“, НТИ 2019. коју организују у сарадњи ресорна Министарства Републике Србије и Републике Српске. Послије више од пола године квалификација и елиминација, стигли су у финале такмичења и  на самом такмичењу заузели треће мјесто, што је можда и највећи успјех.

Г) 2020. године такмичење „ИНОСТ 2020“ се одржало у новим условима. У новембру 2020. се због актуелне епидемиолошке ситуације одржава прва онлајн изложба „ИНОСТ 2020“. Наши ученици Марица Милосављевић и Вукашин Јовановић освајају поново златну плакету са медаљом,  за рад „М учење“ на тему „Унапређење образовања“. Дан касније одржава се округли сто на тему „Унапређење образовања и иновације у образовању“,  гдје професорица Светлана Томић представља свој менторски рад са ученицима и промовише наше идеје и приједлоге за унапређење образовања.

Рад се истакао по иновативности и креативности наставника (ментора) уз примјену савремених иновативних  метода и технологија у васпитно-образовном раду. Остварен је важан допринос унапређењу квалитета рада школе како у настави тако и ваннаставним активностима.

Највећи допринос рада хемијске секције нису освојене награде, већ пут који су заједно прошли, знања и умијећа којима су овладали, тимски рад и све што он подразумијева. Ово је само један дио резултата рада ментора професорице Светлане Томић. Посебно треба истаћи креирање и реализовање Светосавских програма у школи већ дуже од двадесет година.

Успјеси професорице Томић су успјеси и Школе, прије свега ученика, наставног особља и руководства школе. Иначе, ЈУ Средњошколски центар „Сребреница“, ове године обиљежава шездесет година успјешног постојања и рада. То је велика обавеза, али и понос ученика и нас запослених, који настављамо градити ову установу, тамо гдје су стали наши претходници.

ЈУ СШЦ „Сребреница“ у Сребреници

Мр Момчило Цвјетиновић, в.д. директора

By admin