Средњошколски центар „Сребреница“, заједно са Удружењем дијабетичара из Сребренице које је иницијатор саме акције, као и Домом здравља Сребреница, спровео је данас акцију бесплатног мјерења шећера у крви.

Средња школа у Сребреници већ дужи низ година одржава успјешну сарадњу са већ споменутим установама и организује акције попут ове, које првенствено имају превентивни, а потом и здравствено-едукативни циљ.

Ова хуманитарна акција спроведена је поводом обиљежавања Свјетског дана борбе против дијабетеса, који се обиљежава 14. новембра.

Простор за спровођење акције уступило им је локално, јавно предузеће „З-маркет“, гдје је, заправо, циркулација грађана и највећа.

Циљ ове акције јесте подићи свијест грађанима о факторима ризика дијабетеса, као и едуковати их о симптомима саме болести. Мјерењем тјелесне тежине, артеријског крвног притиска и шећера у крви, организатори ове акције упућивали су грађане, којима је то било потребно, на детаљнији љекарски преглед, а оне, који нису давали забрињавајуће резултате, безбрижно су слали својим домовима.

„Реакције грађана на овакве акције су увијек позитивне, уз исказане похвале за њихову бригу, такође и ученицима, средње медицинске школе, је увијек изузетно драго да узму учешће у некој од оваквих акција, јер на тај начин имају прилику да практично искористе стечена знања и искажу своју хуманост, коју иначе њихов позив и истиче”, изјавила је Мирјана Полић, професорица здравствене његе у СШЦ „Сребреница“.

Марина Тришић, Новинарска секција СШЦ “Сребреница”

By admin