Ученици трећег разреда гимназије у нашој школи ових дана присуствују, како они кажу, много занимљивим часовима роботике.

Часови се реализују у мултимедијалној учионици и то под менторством професорице физике Александре Тубић, те њиховог разредног старјешине проф. Дејана Кандића.

Овакве иновације у настави наишле су на велико одушевљење и интересовање гимназијалаца који су, подијељени у двије осмочлане групе, правили два робота са различитим функцијама. Избор није био ни мало лак.

Искуства ученика су углавном слична и сви кажу да им ови часови много значе. „Ваннаставне активности и овакви часови нам свакако омогућавају да спознајемо нова интересовања. Ускоро ће факултет, стога ће овакве активности можда подстаћи неке ученике да упишу одређене факултете. Ја сам похађала љетњу школу роботике у Сребреници и то предзнање ми је добро послужило ових дана. Сматрам да би требали имати више оваквих и сличних ваннаставних активности, јер то свакако чини наш, помало застарјели наставни програм, занимљивим“, рекла је Невена Лазић, ученица 3. разреда Гимназије.

Са овим се слаже и Марина Тришић, њена другарица из разреда. „Сматрам да допунски часови роботике доста позитивно утичу на дјецу и помажу им при учењу с’ обзиром да представљају један занимљивији начин учења,с’ тим у вези мислим да су и дјеца одмах заинтересованија за рад. На часу видјели да су сви ученици били заинтересовани за рад, што говори да овакви часови мотивишу“, рекла је Марина.

Посљедњих деценија развој модерних технологија мијења свијет у којем живимо. Информационе технологије брзо улазе у све сфере нашег живота,па тако и у образовање, каже школски педагог Данијела Живановић.„Друштво и образовање требају се прилагодити експоненцијалном расту технологије. Захваљујући едукативним роботима мотивација ученика се повећава, те им је омогућено аналитичко закључивање и стратешко рјешавање проблема. Данас се роботи све чешће користе у настави, те ученицима пружају надахнуће и персонализовано учење“, каже педагогица у нашој школи.

Средства која се најчешће користе у роботској едукацији су „Discipline-application robots“, тј. они који развијају код дјеце практичност и способност рјешавања проблема, као и „Instruction- service robots“ – они који се користе као помоћни елемент у настави како би се постигао ефекат забавног образовања.

Будућност едукативних робота

Развојем вјештачке интелигенције,школске учионице су данас дјелимично или потпуно дигитализоване. Према Seldonu-образовном стручњаку,у наредних десет година појавиће се едукативни роботи који ће моћи подучавати, читати изразе лица ученика, а у даљој будућности чак и читати наше мисли.

У мултимедијалној учионици у нашој школи се одржавају часови математике, физике, хемије, географије и других предмета.

Продановић Марта, Новинарска секција

By admin