У оквиру Пројекта општег образовања – „Табла“ који финансира Америчка агенција за међународни развој – УСАИД, а који Министарство просвјете и културе Републике Српске реализује у сарадњи са организацијом „Спасимо дјецу“ (Save the children), 50 средњих школа у Републици Српској у овој години добило је СТЕМ лабораторије у вриједности од 20.000 КМ.

„Лабораторија“ подразумијева опремање једне просторије са намјештајем, паметном таблом, 4 лаптоп уређаја, 3Д штампачем са пропратном опремом, лего и ардуино едукацијским сетовима, геометријским прибором, те моделима, односно картама за анатомију и географију.

СТЕМ опрема ће омогућити квалитетнију наставу из предмета из СТЕМ области и допринијети модернизацији наставног процеса, учинити час занимљивијим и омогућити ученицима лакше усвајање знања и вјештина.

Министарство просвјете и културе Републике Српске препознало је значај увођења промјена у образовање ослушкујући промјене тржишта рада и глобалне економије који већ сада захтијевају другачија знања и вјештине потковане дигиталним алатима, а све у сврху бржег, бољег и паметнијег пословања. Убрзан технолошки развој намеће неке нове компетенције, а то су: критичко размишљање, креативност, комуникација и колаборација/сарадња (познатије под називом „4К компетенције“). Кориштење дигиталних технологија у наставном процесу за крајњи циљ има оспособљавање младог нараштаја знањима која су им потребна како би успјешно одговорили на све потребе настале дигиталном експанзијом.

„Табла” је пројекат којим се на широком плану, у периоду од пет година, жели допринијети осавремењавању система образовања у БиХ.

By admin